Apropiatul lui Putin susține că nu îl va ajuta trimițând trupe pe teritoriul Ucrainei: „Soldații luptă și mor pe pământul nostru”
Ministerul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a ținut să reafirme faptul că Forțele Armate ale Belarusului abordează misiuni exclusiv în granițele țării lor, după cum a informat agenţia de presă rusă Interfax.
Apropiatul lui Putin susține că nu îl va ajuta trimițând trupe pe teritoriul Ucrainei
„Noi, toți militarii, suntem în țara noastră de origine și ne asumăm singura misiune de a asigura securitatea țării noastre. Am făcut-o înainte, o facem acum și o vom face în viitor. Indiferent cât de mult încearcă cineva. pentru a veni cu vreo insinuare, nu vor exista nici una”, a declarat postul Telegram al Ministerului Apărării din Belarus, citat de ministrul Apărării Viktor Khrenin, după o întâlnire cu președintele belarus la Minsk joi.
„Vreau să repet încă o dată mesajul transmis de șeful statului când au fost aprobate rezultatele referendumului: ne vom lupta, vom lupta și vom muri pe pământul nostru. Pentru noi, sună a o misiune”, a spus Khrenin.
În plus, Lukaşenko le-a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare, probabil a forţelor ucrainene, de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.
Lukașenko trimite specialiști la securizarea centralei nucleare
Alexander Lukașenko pare să-l fi subminat aliatul său Vladimir Putin, trimițând specialiști pentru a securiza centrala nucleară de la Cernobîl. Aceasta vine după ce Rusia ar fi deconectat Cernobîlul de la rețeaua de energie, potrivit forțelor ucrainene. Ukrenergo, operatorul de rețea deținut de stat ucrainean, a susținut că nu există „nicio posibilitate” de a restabili liniile din cauza formării militare a Rusiei. Dar Lukașenko pare să aibă alte idei.
„Din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară din Chornobîl a fost complet deconectată de la rețeaua electrică. Centrala nucleara nu are alimentare cu energie electrica. Acțiunile militare sunt în desfășurare, așa că nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor”, a scris Ukrenergo.
Forțele ruse au preluat controlul asupra fabricii de la Cernobîl, care se află la granița cu Belarus, în timpul invaziei sale în curs de desfășurare a Ucrainei.
Ucraina a declarat, miercuri, că există riscul unei scurgeri de radiații la Cernobîl după ce Rusia a întrerupt electricitatea. S-a spus chiar că țara este la 48 de ore distanță de a evacua materiale radioactive în atmosferă.
„Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta CNE din Chornobîl. După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând scurgerile de radiații iminente”, a spus ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter, conform express.co.uk.
Dar organul de pază nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, nu a văzut „niciun impact critic asupra securității”. În schimb, Rusia a lovit forțele ucrainene cu acuzații de atac asupra liniilor electrice și a unei substații care alimentează centrala electrică.